Elérhetőség

Farkasdi Edina

Budapest
tel.:06/30-231-9945
fedina69@freestart.hu

Helyszínek

City Squash&Fitness Club
1022. Bp. Marczibányi tér 13.
Tel.: 06-1/336-0408
Nyitvatartás: H-P:07-22
Sz-V: 08-20

Tököli Fitness Terem
Tököl, Kisfaludy út 12.
Tel.: 06-30/322-48-23
Nyitvatartás: H-P: 08-21.30
Sz: 09-18, V: 09-18
Egyéni helyszín lehetőségek

Referenciák

Téli sportsérülések

A téli sportok nyújtotta felhőtlen kikapcsolódásnak nagyon gyakran valamilyen sportsérülés a velejárója. De ennek valóban így kell lennie? Nem! A legtöbb esetben ez elkerülhető lenne! Évszaktól, sporttevékenységtől függetlenül tény, hogy sok sérülés megelőzhető.

Bemelegítés
Bármilyen sportolás előtt az első és legfontosabb feladat a bemelegítés. A bemelegítés során az anyagcsere folyamatok felgyorsulnak, a testhőmérséklet emelkedik, javul az izmok és izületek vérellátása, vagyis a szervezet felkészül a terhelésre. A bemelegítés általában a nagy izmok átmozgatását jelenti, lehetőleg a fejünktől egészen a lábujjainkig haladva végezzük el. A bemelegítés és az aktív sportolás között csak pár perc teljen el, mert csak így van értelme a szervezetünk felkészítésének. Jó hatásúak az izomlazító krémek, de nem helyettesíthetik a bemelegítést.

Zúzódások
Sajnos a bemelegítés ellenére is előfordulhatnak sportsérülések. Ezek különböző súlyosságúak lehetnek és kezelésük is eltér egymástól. A legenyhébbek a kisebb esések, ütések során keletkezett véraláfutások, amik a zúzódások következménye. Ilyenkor valamilyen mechanikai erőhatás következtében a bőr alatti erek megsérülnek és a bennük lévő vér a bőr alá a szövetekbe szivárog. A zúzódásos sérülések általában nem komolyak, borogatással kezelhetjük, két hét alatt teljesen elmúlik. Kivétel a fejzúzódások, melyek agyrázkódással is együttjárhatnak, ezért indokolt az orvosi felülvizsgálat.

Rándulás, ínszalaghúzódás, ficam
Rendszerint akkor következik be, ha az izületek feszítése meghaladja a mozgathatóság határait. Ránduláskor egy izület úgy mozdul el a helyéről, hogy az erőhatás megszűntével vissza is kerül az eredeti állapotába. Enyhébb eseteknél csupán megnyúlnak kissé a szalagok, de rövidtávon sérülékenyebbé válik az érintett izület. Duzzanat is kialakulhat, melynek elszíneződése bőr alatti vérömlenyeket jelez. Ilyenkor 1-2 hónapos rugalmas fásli sokat segíthet, kiegészítve jegeléssel illetve erre a célra alkalmas krémek enyhítik a tüneteket.

Súlyosabb esetekben a szalagok részben el is szakadhatnak, amit már erős fájdalom kísér. A járás nehéz, de műtétre nincs szükség. A sérült szalagok pihentetése járó gipszben történik néhány hétig. Utána is csak fokozatosan szabad újra terhelni a lábat.

Legsúlyosabb esetekben a szalagok teljesen elszakadnak, ilyenkor ezt műtéti úton kapcsolják össze. A gyógyulás természetesen hosszabb időt vesz igénybe, először fekvő, majd járó gipsz segíti a rehabilitációt, majd a gyógytornával gyorsítható a teljes gyógyulás.

Ficamról akkor beszélünk, ha az izület elmozdul a helyéről, de nem ugrik vissza, hanem kóros helyzetben marad. Ennek visszaigazítása csak szakember segítségével történhet, mivel az izület környezetében csontok, idegek sérülhetnek.

Kezelésük
A sportsérülések ellátása az utóbbi időben sokat fejlődött. Általánosan elfogadott a hűtőborogatás,mivel hatására az erek összehúzódnak, így csökken a kötőszöveti duzzanat. Egyre nagyobb szerepet kapnak az ödéma csökkentő, gyulladásgátló hűsítő kenőcsök és krémek használata.

A nem túl súlyos sérüléseket a szervezetünk sokszor önmaga is elláthatja, azonban minden sérülés egyedi. Így magunknak kell eldöntenünk ilyen esetekben, hogy folytatjuk-e a sportolást vagy pihentetjük a sérült testrészt, esetleg szakembert keresünk fel. Általános alapszabály, hogy hirtelen, heves fájdalom inkább szakadásra utal, míg a lassú, terhelésre erősödő fájdalom a rándulás jele.

netsoft