Elérhetőség

Farkasdi Edina

Budapest
tel.:06/30-231-9945
fedina69@freestart.hu

Helyszínek

City Squash&Fitness Club
1022. Bp. Marczibányi tér 13.
Tel.: 06-1/336-0408
Nyitvatartás: H-P:07-22
Sz-V: 08-20

Tököli Fitness Terem
Tököl, Kisfaludy út 12.
Tel.: 06-30/322-48-23
Nyitvatartás: H-P: 08-21.30
Sz: 09-18, V: 09-18
Egyéni helyszín lehetőségek

Referenciák

A sífutás

A sízés kialakulásának roppant egyszerű gyakorlati oka volt, mivel a zordabb éghajlatú vidékeken komoly problémát jelentett télen a méteres hóban való közlekedés. Európában, Skandináviában volt a legnagyobb szükség a különböző segédszerkezetek kitalálására, így innen származik a sízés sportos változata is. Az eleinte egyetlen, kombinált mozgás idővel különvált és a XX. század elejére kialakult a ma is létező háromféle sportág: a lesiklás, a síugrás és a sífutás.

A sífutás alapvető kellékei nagyon hasonlítanak a lesiklásban használtaktól, de pár jellegzetes különbség is van: a léc sokkal könnyebb, hosszabb és vékonyabb, a kötés pedig sarokban nem rögzített, ezzel biztosítva a haladás hatékonyságát. A sífutás a természetes futómozgást másolta, de meg kellett oldani az elrugaszkodásnál a léc visszacsúszását. Ezt különböző ún. tapadóvaxokkal sikerült elérni, amely a léc talpának a közepére kerül. Ez a rész a léc íve miatt csak az elrugaszkodásnál éri a havat, így ekkor megfogja a lécet. Ez az ún. klasszikus technika a nyolcvanas évekig kizárólagos volt. Ekkor született meg a korcsolyázó technika, aminél a tapadást nem, vaxszal kell elérni, hanem a léc oldalra csúsztatásával, ugyanúgy, mint a jégkorcsolyázásnál. Ez az új technika nem aratott egyértelmű tetszést, a sportvezetők csalásnak tartották, többször is megpróbálták betiltani. Végül a nemzetközi szövetség megadta magát és hivatalosan is elismerte a szabadstílust. A döntés helyességét a jelen igazolja, a két stílus nagyjából egyforma mértékben van jelen a sportágban, a klasszikus technika sem halt ki.

A kétféle technika közötti választás lehetősége meg is zavar sok kezdő sífutót.  Gyakori kérdés, hogy melyikkel érdemes foglalkozni. A klasszikus technika közelebb áll a természetes mozgáshoz, fizikailag is kevésbé fárasztó. Az ehhez szükséges vékony, párhuzamos nyom is egyszerűbben előállítható. A korcsolyázó technikánál a felszereléssel kevesebb a gond, nem kell vaxszolni, de ezzel a mozgással nem lehet pihenni.


Az állóképességi sportok közül egyértelműen a sífutás a legintenzívebb és a legfárasztóbb sportág. Ez már önmagában is sokakat elrettent, így többen választják a sokkal kényelmesebb és edzést kevésbé igénylő lesiklást annak ellenére, hogy hazánk természeti adottsága sokkal inkább kedvez a sífutás népszerűségének.

netsoft